PG De Wijngaard

Borculo, Geesteren, Gelselaar, Haarlo

logo-v-en-oHet Lutherjaar is bijna voorbij. 500 jaar geleden begon de vernieuwingsbeweging in de kerken met Maarten Luther. De Hervorming, of Reformatie, waaruit het protestantisme is geboren. Daarmee kwam een nieuwe manier van vieren en dat is ook terug te zien in de inrichting van de kerk gebouwen.
Met een rondgang door de Rooms Katholieke kerk en de Joriskerk willen we dat inzichtelijk maken.
Op donderdagavond 26 oktober 2017 zullen we om 20.00 uur beginnen in het KJ-gebouw achter de RK-kerk aan de Steenstraat. luther

 

Na een korte inleiding gaan we beide kerkgebouwen bekijken. We hopen dat jullie ook zo nieuwsgierig zijn en met ons meelopen

luther-1De kerkdienst op 22 oktober 2017 in Gelselaar staat in het teken van 500 jaar reformatie
en 400 jaar protestantse kerk in Gelselaar. De voorganger is ds. Harry Tacken.

Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de slotkapel  in Wittenberg bevestigde, waarmee hij de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis ontketende. Omstreeks 1440 wordt in Gelselaar een Rooms Katholieke kapel gesticht. Na de  reformatie in 1617 wordt Gelselaar een zelfstandige kerkelijke gemeente en beroept dan haar  eerste predikant genaamd Warnerus Wenholt. In 1841 wordt de dan oude, bouwvallige kapel  vervangen door de huidige Waterstaatskerk. In maart 2015 vertrekt Jan-Willem Leurgans als  laatste predikant uit de pastorie in Gelselaar. In de tijd daartussen zijn vele predikanten in Gelselaar geweest met ieder hun eigen talenten. Op kerkelijk gebied waren in de loop der jaren  veel veranderingen, zowel in stromingen als in kerk- en liedboeken. Harry Tacken schreef in 2003 een boekje met liederen “Sporen in de tijd” en in 2005 het boekje “Levende stenen” over de geschiedenis van de kerk van Gelselaar. Heel toepasselijk dat hij nu voorgaat in deze dienst.

Na de dienst is er tijd voor ontmoeting in het huidige dorpshoes. Ook hier waren er

in de loop der tijd veel veranderingen. Wat blijft is de verkondiging van het Woord en de

ontmoeting met elkaar.

 

logo-v-en-oMet elkaar eten brengt gezelligheid.
Andere mensen ontmoeten, lekker eten en mooie gesprekken, dat is het recept voor de ontmoeting aan de eettafel.de-grote-eettafel

Aanmelden graag via het mailadres van de werkgroep.


Datum en plaats:      vrijdag 27 oktober in de Instuif in Borculo.
Tijd:                            18.00 uur.
Kosten:                      kleine vergoeding voor het eten.

 

Opgave bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Jenny te Brake.

actie4kids-folder2017-600x850

De actie waar je van een lege schoenendoos een onvergetelijk cadeau maakt voor een kind!

Een mooi moment om om te zien naar de ander.

Vul zelf of eventueel samen met (klein)kinderen een schoenendoos. Het is een leuke en zinvolle activiteit waarbij je een kind laat weten dat er aan hem of haar gedacht wordt.

 

Voor kinderen in arme landen en moeilijke omstandigheden is die schoenendoos een onvergetelijk cadeau.

 

Versier een schoenendoos en vul deze met toiletartikelen, schoolspullen en speelgoed.

Kijk in de folder of op internet wat voor spullen in de schoenendoos kunnen.

U/jij doet toch ook weer mee?

 

Alle schoenendozen verzamelen wij op zondag 5 november in de gereformeerde kerk Geesteren tijdens de Oogstdienst (Wijngaarddienst).

Of als je deze zondag niet kan, elke woensdagochtend in de Instuif of bij Marja Raben Het Patronaat 46, Borculo of Ina Oltvoort Tieberinkweg 1, Gelselaar.

Laten we samen met elkaar zorgen voor een mooie verzameling schoenendozen.

Het is zondag 17 september om 16:00 uur: de Kliederkerk begint. Wij beginnen met een beker ranja en wat te snoepen voor de kinderen en een kopje koffie of thee en een koekje voor de papa's, mama's en oma's. Wij steken eerst de 'kliederkerkkaars' aan. Het licht nemen wij de hele middag met ons mee. Dromen is het thema van vandaag en dromen doen wij allemaal. Wij dromen 's nachts in ons bed. Maar ook overdag dromen wij van dingen die wij graag zouden willen doen of willen hebben. 

Wij zingen eerst een mooi lied: "Alles wat je droomt". Daarna luisteren wij gezamenlijk naar het verhaal van Jozef. Maar dat betekent niet dat de kinderen, ouders en oma's stil kunnen blijven zitten. Dromen is natuurlijk ook een kwestie van doen! Bijna iedereen heeft een rol in het verhaal. Wij spelen samen het verhaal van de dromen van Jozef uit. Jakob, Rachel, Jozef, al zijn broers en de schaapjes, ze zijn er allemaal. Wij luisteren naar de bijzondere dromen van Jozef en beelden ze uit. 
IMG0978

Dan is het tijd om samen op ontdekkingstocht te gaan. Eerst zingen wij een lied over Jozef en zijn jas. Als wij uit gezongen zijn gaan wij dromenvangers maken waarmee wij al onze mooie dromen kunnen vangen. Wij zijn er maar druk mee. Gelukkig helpen de papa's en mama's wel mee, want het is een hele klus en de tijd vliegt voorbij. Dan gaan wij naar de volgende 'stop' . Wij mogen allemaal onze droom opschrijven op een papiertje. Er zijn veel verschillende mooie dromen. Die dromen stoppen wij allemaal in een potje. Dan kunnen wij later nog eens kijken of onze dromen uitgekomen zijn.

Nou, van zo druk bezig zijn krijg je echt wel trek hoor. Wij bidden erst een gebed en dan zorgen de oma's van de catering voor heerlijke bouillon en broodjes knakworst: Dat is smullen!!! Iedereen die er bij was: "Bedankt voor jullie komst, hulp en gezelligheid." 

In het fotoalbum kun je nog meer foto's bekijken.

Het was weer een geslaagde Kliederkerk. Denk je nu, daar wil ik de volgende keer ook bij zijn? Je bent van harte welkom!!! Op zondag 19 november is de volgende Kliederkerk

logo-v-en-oDonderdag 28 september 2017
Aanvang: 15.00 uur
Plaats: De Instuif

Op donderdagmiddag 28 september beginnen we het nieuwe seizoen met het thema: Mens, durf te leven!  Een gesprek over hoe te genieten van het leven en hoe we wel of geen zin ervaren in het leven.

We gaan met elkaar op zoek en delen met elkaar van de eigen levenservaring. Het is in de ontmoeting met de ander. Iedereen die mee wil praten is van harte welkom.

We hebben de middag gekozen om ook mensen die ’s avonds liever niet meer de deur uitgaan de gelegenheid te geven om mee te doen. 

gellof-in-gesprek

 

 

 

 

logo-v-en-oWoensdag 27 september 2017
Aanvang: 19.00 uur
Plaats: De Instuif

Eenmaal in de veertien dagen op woensdagavond lezen we, o.l.v. ds. Janssen, met elkaar de lezing(en) voor de komende zondag. Wat raakt je? Wat verrast je?
De ervaring heeft ons geleerd, dat het een verdieping geeft en je met aandacht luistert naar de uitleg op zondag! 

Bijbel-lezen-met-het-oog-op-zondag

 

 

 

 

Op 21 maart werd de filmavond in de Instuif goed bezocht!
Ruim 40 belangstellenden genoten samen van de film Luther,
Deze film hebben we bekeken  in het kader van 500 jaar Reformatie.

De meeste aanwezigen waren onder de indruk van de informatie die je door zo'n film opdoet.

Verkennen & Ontmoeten kan terugkijken op een geslaagde avond.

Zondag 12 februari vond weer het traditionele Valentijnsconcert in de volle Joriskerk te Borculo plaats.

Het Beltrums Mannenkoor, onder leiding van Hans Kienhuis, opende het concert met: “Love changes evrything” van Andrew Lloyd Webber. Het nummer : “Mag ik dan bij jou zijn” van Claudia de Brey, bewerkt door Frank Sterenborg voor het mannenkoor, werd gezongen door de dirigent Hans Kienhuis. Als afsluiting van hun optreden zong het koor: “Laat je droom bestaan” uit de musical Jozef. Dit stuk is eveneens door Frank Sterenborg bewerkt. Het was prachtig om dit enthousiaste koor te horen, schitterend begeleid door Frank Sterenborg op piano.

beltrums-mannenkoorBeltrums Mannenkoor primaveraPrimavera


Primavera, bestaande uit dertien dames, onder leiding van Ina Sprick-de Wilde, begon met Kyrie van J. Rheinberger. Een paar stukken werden a capella gezongen waaronder “Verliefden, nieuw en jong” van J. Andriessen. Volgens de dirigent mocht The Rose op dit Valentijnsconcert niet ontbreken. Primavera bracht met verve een gevarieerd programma van licht klassiek tot moderne muziek.

Het instrumentale intermezzo werd verzorgd door Paulien te Winkel, Majbritt Westhoff, Sascha Scharenborg en Ylse te Boome. Zij zijn alle vier hobo-leerlingen van Ira Wunnekink die zelf ook meespeelde op hobo. De vertolking van Arrival of the Queen of Sheba van G.F. Händel door Majbritt Westhoof, Sascha Scharenborg, Ira Wunnekink en  Frank Sterenborg ontroerde de toehoorders.

DSC03198 DSC03205 DSC03201

                           

Liefde, vriendschap zijn de woorden die bij Valentijn horen. Het concert werd afgesloten met het lied: “Waar liefde mensen samen brengt”, dat door bezoekers en medewerkers samen werd gezongen. Uit de staande ovatie aan het eind van het concert bleek wel dat de dit afwisselend Valentijnsconcert in de smaak was gevallen.

De verwachtingen waren hooggespannen, veel werk is er verzet om alles in goede banen te leiden. Heel veel stoelen waren er klaargezet, vele kopjes stonden al klaar en iedereen was in afwachting van wat er ging gebeuren. De kerk was versierd met een prachtig liturgische bloemstuk waar de vijf gemeenten werden verbonden in een veelkleurig bloemstuk om de veelkleurigheid van de gemeente aan te geven.

En wat werd het een feest. De acte van vereniging is aan het begin van de dienst in het bijzijn van de notaris getekend door de voorzitters en de scriba’s van de plaatselijke gemeenten, vijf stenen zijn aan elkaar gekoppeld en zijn zo symbolisch het beeld van Protestantse Gemeente De Wijngaard. 

IMG2679 IMG2727

 

 

Daarna een feestelijke dienst waarin we veel konden zingen, maar ook samen mochten nadenken wat het betekent om zout van de aarde en licht in de wereld te zijn als gemeente. Een muziekgroep heeft prachtige muzikale intermezzo’s gespeeld en de kinderen kwamen met een mooie slinger binnen met poppetjes die hand in hand een verbinding maken 

We sloten af door ook de zegen te ontvangen terwijl we elkaar de hand op de schouder legden om zo onze verbondenheid te laten zien.

Koffie, thee en limonade met een petit-four maakte het extra feestelijk.
We kijken terug op een bijzondere dag, die een nieuw begin is voor onze Protestantse Gemeente De Wijngaard.
Meer foto’s van deze dienst, FotoAlbums

Woensdag 1 maart NBG Bijbelpost

Elke eerste woensdag van de maand is de Bijbelpost geopend van 10.00-11.30 uur in de Instuif. Voor geschenk- of dagboeken, bijbels of liedboeken kunt u bij de Bijbelpost terecht.

Elke woensdagochtend van 10.00-11.30 uur is de Instuif open voor iedereen die even om een praatje verlegen zit of gewoon zin heeft in koffie of thee. Van harte welkom om binnen te lopen. De deur staat open voor iedereen!

© Copyright 2017, PKN De Wijngaard. All Rights Reserved.